Mensen in het door de orkaan Ida getroffen zuiden van de Verenigde Staten zitten mogelijk nog weken zonder stroom. Volgens energiemaatschappij Entergy zal alleen al het in kaart brengen van de schade aan het netwerk dagen gaan duren.

Door geblokkeerde wegen, overstromingen en het aanhoudende slechte weer zijn met name landelijke gebieden moeilijk te bereiken.

In de staat Louisiana, waar Ida aan land kwam, zaten dinsdagochtend volgens de website poweroutage.us, die elektriciteitsstoringen in kaart brengt, nog altijd meer dan een miljoen adressen zonder stroom. In de iets oostelijker gelegen staat Mississippi ging het om 69.000 adressen.

Volgens gouverneur John Bel Edwards van Louisiana zijn in zijn staat ruim 25.000 monteurs op de been om het netwerk te herstellen. Ziekenhuizen hebben daarbij prioriteit, zei hij tegen CNN.

Orkaan Ida raast over Louisiana, New Orleans zit in het donker
44
Orkaan Ida raast over Louisiana, New Orleans zit in het donker

De storing bedreigt ook de watervoorziening

De stroomstoring bedreigt ook de watervoorziening, onder meer doordat een deel van de waterzuiveringsinstallaties op elektriciteit werkt.

Voor zover bekend zijn twee mensen omgekomen door de storm. In het plaatsje Prairieville werd iemand geraakt door een omvallende boom. In New Orleans kwam iemand die door een overstroomde straat probeerde te rijden om het leven. Het aantal slachtoffers kan verder oplopen. "Overal in het zuidoosten van Louisiana hebben we mensen die in de problemen zitten", zei gouverneur Edwards.

Deze Amerikaanse staten worden deze week getroffen door orkaan Ida
82
Deze Amerikaanse staten worden deze week getroffen door orkaan Ida