Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch Nederland dat het probleem van wegwerpplastic gaat aanpakken.

In 2018 nam de eilandraad van Bonaire een motie aan om bepaalde soorten wegwerpplastic te verbieden. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven was toen een van de ondertekenaars van een intentieverklaring om de motie uit te voeren.

Het WNF en Bonaire beginnen hun initiatief met een bewustwordingscampagne om het gebruik van wegwerpplastic onder de eilandbewoners terug te dringen. Binnenkort behandelt de eilandraad een overheidsbesluit om het verstrekken van dergelijk plastic te verbieden.

Sint-Eustatius verbood wegwerpplastic in april van dit jaar. Saba deed dat in januari.

Edison Rijna, sinds 2014 de hoogste bestuurder op Bonaire, verbaast zich over de grote hoeveelheid afval op het eiland dat al jaren in de top van beste duikbestemmingen staat. "Onze prachtige stranden worden gebruikt als asbak", aldus de politicus.

Uit tellingen blijkt dat de afgelopen jaren rond de tienduizend sigarettenfilters zijn achtergelaten op het strand Te Amo Beach.