De rijkste 1 procent van de wereld is verantwoordelijk voor meer dan dubbel de CO2-uitstoot van de 3,1 miljard armste mensen van de wereldbevolking, blijkt maandag uit een rapport van hulporganisatie Oxfam Novib.

In het rapport wordt de CO2-uitstoot van verschillende inkomensgroepen tussen 1990 en 2015 onderzocht. De rijkste 63 miljoen mensen ter wereld blijken verantwoordelijk voor 15 procent van de uitstoot van CO2. De armste helft van de wereld (3,1 miljard mensen) blijkt verantwoordelijk voor 7 procent van de uitstoot.

Meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot (52 procent) wordt daarnaast veroorzaakt door de rijkste 10 procent. Deze zelfde groep verbruikte een derde van het wereldwijd resterende koolstofbudget, de hoeveelheid kooldioxide die aan de atmosfeer kan worden toegevoegd zonder dat de mondiale temperatuur toeneemt met meer dan 1,5 graad, terwijl de armste helft van de wereldbevolking slechts 4 procent verbruikte.

"Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert, zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen", zegt Bertram Zagema, klimaatexpert bij Oxfam Novib.

'Meer CO2-uitstoot door versoepelingen coronamaatregelen'

De grootste oorzaak voor een hoge CO2-uitstoot is transport, en specifiek luchtvaarttransport, stelt het rapport. Door de coronacrisis daalde de CO2-emissies een tijd lang hard, maar inmiddels stijgen de emissies weer snel door de versoepelingen van de coronamaatregelen in veel landen.

Volgens Zagema moeten overheden onder meer harde eisen stellen aan coronasteunpakketten voor bedrijven, waaronder het terugdringen van de CO2 uitstoot. "Het Oxfam-rapport laat zien dat klimaatverandering een probleem is van ongelijkheid. De grootste veroorzakers, waartoe de meesten van ons in Nederland behoren, hebben de grootste verantwoordelijkheid om het aan te pakken", aldus de klimaatexpert.