Duizenden branden in Brazilië bedreigen de Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld. De laatste vijftien dagen werden ruim 3.121 branden gemeld door Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), het agentschap voor ruimteonderzoek. Dat aantal is ruim vijf keer groter dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Door de branden wordt gevreesd voor het voortbestaan van meerdere zeer bedreigde diersoorten. Brandweerlieden beschrijven hoe grote delen van het gebied er zwartgeblakerd bij liggen.

Als het aantal branden dat ontstaat op dit tempo blijft doorgaan, dan kan het record uit 1998 worden gebroken.

Volgens de Braziliaanse minister van Milieu, Ricardo Salles, is het blussen van de branden erg lastig. "De atmosfeer is heel erg heet, het is droog en er staan sterke winden. Bovendien is het erg warm."

Minder regenval en hogere temperaturen

Bijna 6 procent (8.500 vierkante kilometer) van de Pantanal, dat naast Brazilië ook voor een deel in Bolivia en Paraguay ligt, brandde tussen januari en juli af. Er viel dit jaar veel minder regen in het gebied dan in andere jaren. Bovendien ligt de temperatuur hoger.

De Pantanal staat bekend als een van de meest biodiverse plekken op aarde. Onder meer de bedreigde jaguar komt er voor, net als 4.700 andere planten- en diersoorten.

Naast het toenemende aantal branden in de Pantanal, zijn er ook zorgen over branden in het Amazoneregenwoud. Begin deze maand ontstonden er opnieuw veel branden, maar minder dan een jaar geleden, toen Brazilië een van de grootste bosbranden in de Amazone ooit te verduren kreeg.