De afgelopen maand was de op twee na heetste juli die wereldwijd geregistreerd is, blijkt uit gegevens van klimaatveranderingsdienst Copernicus van de Europese Unie. Alleen in 2016 en 2019 was het in juli warmer.

De temperatuurmetingen van Copernicus gaan terug tot halverwege de negentiende eeuw. "Het is wereldwijd en in alle maanden steeds warmer geworden", aldus wetenschapper Freja Vamborg van Copernicus.

In de Amerikaanse staten New Mexico en Texas werden afgelopen maand hitterecords gebroken en in Bahrein werd de heetste juli sinds 1902 gemeten. In het noordpoolgebied werd vorige maand de kleinste hoeveelheid zee-ijs in de maand juli gemeten sinds 1979.

De wereldwijde hitte wordt mede veroorzaakt door de bosbranden in Siberië in juni, waarbij permafrost ontdooid is en veel koolstof is vrijgekomen.

Niet alleen Nederland zet zich de komende dagen schrap voor een hittegolf: ook in Frankrijk en België wordt het heet. In de Italiaanse Alpen zijn dit weekend sommige wegen afgesloten, omdat gletsjerijs mogelijk zal smelten door de hoge temperaturen.