
Milieuorganisaties: Shell maakt met olie bevuild Nigeriaans gebied niet schoon
Dat schrijven de Nigeriaanse Environmental Rights Action (ERA), mensenrechtenorganisatie Amnesty International en milieuorganisaties Milieudefensie en Friends of the Earth in het rapport No clean-up, no justice.
In 2008 en 2009 raakte het gebied van de Nigeriaanse Bodo-gemeenschap ernstig verontreinigd. De Verenigde Naties concludeerden in 2011 dat het drinkwater vervuild is geraakt met kankerverwekkende stoffen, tot negenhonderd keer de toegestane waarde.
Er zou nog steeds dagelijks olie op het land en in de rivieren lekken, waardoor sprake is van een van de grootste olierampen ter wereld. De kosten voor het opruimen van de olie werden negen jaar geleden geschat op 1 miljard euro.
Olieconcern Shell erkende verantwoordelijk te zijn voor de lekkages in het gebied en trof een schikking van 55 miljoen pond (ruim 61 miljoen euro) met de gemeenschap. Onderdeel van de schikking was dat Shell het gebied zou schoonmaken, maar de lokale bevolking zou er geen vertrouwen meer in hebben dat dit daadwerkelijk gebeurt, schrijft de ERA.
Shell: 'Actie ondernomen, aanbevelingen voltooid'
Shell schrijft in een reactie dat het rapport voorbijgaat aan het feit dat meerdere partijen betrokken zijn bij het herstel van het gebied en dat de Nigeriaanse regering dit coördineert. "Daarnaast heeft Shell actie ondernomen op alle aanbevelingen en de meeste voltooid", aldus een woordvoerder.
Het bedrijf zegt daarnaast programma's te ontwikkelen die diefstal van ruwe olie tegengaan. Na dergelijke incidenten treedt namelijk vaak vervuiling op. Ook wordt met lokale gemeenschappen bekeken of zij toezicht kunnen houden op pijpleidingen en worden onder meer onderwijsbeurzen aangeboden, zodat zij op een andere manier de kost kunnen verdienen.
Lokale bevolking verloor vis- en landbouwgebied
In het vervuilde gebied wonen ongeveer 33 miljoen mensen, die door de olieramp veel vis- en landbouwgebied zijn verloren. Amnesty en de milieuorganisaties eisen dat de lokale bevolking gecompenseerd wordt, omdat de schoonmaak van hun gebied te lang duurt.
Oliebedrijven zouden momenteel alleen plannen hebben ontwikkeld om 5 procent van het gebied op te schonen.
Shell moet zich later dit jaar meermaals verantwoorden bij de rechter voor zaken rondom olievervuiling en mogelijke klimaatschade. Deze maand volgt een zitting over geweld jegens de Nigeriaanse Ogoni-gemeenschap, terwijl later dit jaar een hoger beroep volgt in de zaak van vier Nigeriaanse boeren en milieuorganisatie Milieudefensie tegen Shell.
De boeren stellen dat Shell hun gebied ernstig heeft vervuild. Het olieconcern heeft volgens hen onder meer de leidingen niet goed onderhouden en die te laat vervangen.
NUjij: Uitgelichte reacties