Onder de Denmangletsjer in Oost-Antarctica hebben wetenschappers het vermoedelijke diepste ravijn ter wereld gevonden dat zich in een continent bevindt, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. De kloof reikt zeker 3,5 kilometer onder zeeniveau.

Het laagste zichtbare punt op aarde aan de rand van de Dode Zee gaat maar 413 meter onder zeeniveau, schrijft BBC News donderdagavond. Het diepste bekende punt onder een oceaan, in de Marianentrog, reikt bijna 11 kilometer diep.

Een internationaal team van onderzoekers, met onder anderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, heeft de oppervlakte onder het ijs van Antarctica in kaart gebracht om de ondergrond beter te begrijpen. Zij waarschuwen in Nature Geoscience voor de gevolgen van klimaatverandering.

Zo zouden meerdere gletsjers kunnen verdwijnen bij verdere opwarming van de aarde, omdat hun ondergrond richting de kern van de aarde afglijdt, aldus de onderzoekers.

De gletsjers zijn gevonden op een kaart, genaamd BedMachine, die is gemaakt met metingen van radarsystemen die bediend worden vanuit wetenschappelijke onderzoeksvliegtuigen.