Terwijl wereldleiders tientallen miljoenen euro's naar Brazilië sturen voor de bescherming van het Amazoneregenwoud, verdwijnt het natuurgebied Cerrado, ter grootte van 200 miljoen hectares, in een nog veel hoger tempo, schrijft CNN zondag. In het gebied zouden zo'n 5 procent van alle planten en dieren op aarde leven.

Het Amazoneregenwoud zou in augustus een recordhoeveelheid van ongeveer 1.150 vierkante kilometer hebben verloren door ontbossing, schrijft The Guardian. Daarbij zijn de resultaten van de vele bosbranden nog niet meegerekend.

Het Cerrado, dat uit savanne en regenwoud bestaat, zou drie keer zo snel verdwijnen, meldt een woordvoerder van TRASE, een organisatie die ontbossing in de regio in de gaten houdt. Volgens hem is er "weinig meer over" van het natuurgebied.

De Braziliaanse bioloog Mercedes Bustamante vertelt aan de Amerikaanse media dat er naar schatting 837 soorten vogels, 120 reptielensoorten, 90.000 verschillende insecten, 1.200 soorten vissen, 150 amfibiesoorten en om en nabij de 200 soorten zoogdieren in het gebied leven.

Van alle 11.000 plantsoorten zou de helft niet meer voorkomen in de rest van de wereld, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Wat zijn de gevolgen als het Amazonegebied verdwijnt?
95
Wat zijn de gevolgen als het Amazonegebied verdwijnt?

Cerrado moet plaatsmaken voor veeteelt

Het natuurgebied wordt echter vernietigd om plaats te maken voor veeteelt. Het belangrijkste exportproduct van Brazilië is vlees en het land wil nog veel meer van dat product produceren om aan de toenemende vraag op de wereldmarkt te voldoen.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) waarschuwt voor de gevolgen die de ontbossing heeft voor de klimaatverandering, omdat het natuurgebied "een onderschatte hoeveelheid" zuurstof produceert voor de wereld.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wilde tegenover CNN niet reageren.