Een enorm 'vlot' van puimsteen ter grootte van het eiland Manhattan drijft richting Australië. De verzameling rotsblokken brengt veel nieuw leven met zich mee, dat een helende werking kan hebben op het Great Barrier Reef waarvan de afgelopen jaren grote delen zijn afgestorven.

Door de klimaatveranderingen en de opwarming van het zeewater zijn grote delen van het koraal kapotgegaan.

Experts spreken tegenover Amerikaanse media de verwachting uit dat het enorme 'vlot' van puimsteen kan doordrijven tot aan het Great Barrier Reef. De collectie vulkanische stenen herbergt veel krabben en koralen die zich dan mogelijk op het rif gaan vestigen.

Het 'vlot' van puimsteen is door diverse schepen gesignaleerd na de uitbarsting van een onder water gelegen vulkaan bij het Polynesische eiland Tonga van twee weken geleden.

Schip vaart bij Tonga door enorm 'vlot' van puimsteen
37
Schip vaart bij Tonga door enorm 'vlot' van puimsteen

De verzameling wordt over ruim half jaar bij Australië verwacht

Het gaat om een enorme verzameling vulkanische stenen. Het grootste deel van het puimsteen bevindt zich echter, net als bij een ijsberg, onder water.

De verwachting is dat het enorme vulkanische 'vlot' over een maand of zeven bij de Australische kust aankomt. Wetenschappers verrichtten na een soortgelijke vulkaanuitbarsting in 2012 een vergelijkbaar onderzoek naar collectie puimsteen. Dit blok leidde tot een enorme toename van het zeeleven, constateerden zij toen.