Ethiopië heeft in één dag tijd 220 miljoen bomen geplant, meldt minister van Innovatie en Technologie Getahun Mekuria maandag via Twitter. Daarmee is volgens de autoriteiten het oude wereldrecord uit 2016 verbroken. Destijds plantte India 50 miljoen bomen op een dag.

De recordpoging stond onder leiding van de Ethiopische premier Abiy Ahmed (foto boven). Het Afrikaanse land wilde met de actie een signaal afgeven tegen klimaatverandering en ontbossing in de wereld. Of het record officieel is verbroken, moet nog worden gecontroleerd.

Volgens de VN verdween in Ethiopië ruim 35 procent van alle bossen sinds de start van de 21e eeuw.

Sommige bedrijven hielden maandag de deuren van het kantoor dicht om de recordpoging te laten slagen. In 2016 zette India ruim 800.000 vrijwilligers in. Het is onduidelijk hoeveel inwoners van Ethiopië bomen plantten. Wel is bekendgemaakt dat er op ruim duizend plaatsen werd meegedaan aan de actie.

Op elke locatie was een afgevaardigde van de overheid die telde hoeveel bomen er de grond in gingen, schrijft de BBC. In totaal zou het Afrikaanse land zo'n 4 miljard bomen willen planten in de komende jaren.

De BBC sprak met criticasters van de actie. Zij vinden dat de premier het evenement gebruikt om de aandacht af te leiden van de "werkelijke problemen van zijn regering, zoals de etnische conflicten waardoor 2,5 miljoen mensen op de vlucht zijn".

'Planten van miljard hectare bomen beste optie tegen klimaatverandering'

Het planten van een miljard hectare bomen zou de beste manier zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan, concludeerden Zwitserse wetenschappers in een recent verschenen onderzoek.

Het initiatief zou twee derde van alle koolstofuitstoot sinds het begin van de negentiende eeuw, in totaal zo'n 300 gigaton, compenseren. De aarde zou dan niet in 2030, maar pas in 2050 met 1,5 graden zijn opgewarmd en de actie is volgens de wetenschappers ook nog erg 'goedkoop'. Het zou 266 miljard euro kosten.