
Gletsjers Himalaya smelten dubbel zo snel, kwart ijs verdwenen in 40 jaar
Recente satellietbeelden van het gebergte zijn vergeleken met foto's uit de jaren zeventig. Wetenschappers analyseerden de beelden en concluderen nu dat elk jaar zo'n 8 miljard ton ijs smelt in het gebergte. Sommige gletsjers krimpen daardoor jaarlijks zo'n 5 meter.
Volgens hoofdonderzoeker Joshua Maurer toont het onderzoek de problemen in het gebergte aan. Mede-onderzoeker en professor Joerg Schaefer noemt de verdubbeling van de hoeveelheid gesmolten ijs sinds de eeuwwisseling "verontrustend. De klimaatcrisis is hier verantwoordelijk voor."
Een derde van ijs smelt vóór jaar 2100
In februari kwam het nieuws naar buiten dat een derde van het ijs in het Hindu Kush-gebergte van de Himalaya aan het einde van deze eeuw verdwenen is, ongeacht of er regels worden geïntroduceerd om de uitstoot van CO2 tegen te gaan.
Mocht de aarde nog eens 4 tot 5 graden opwarmen, dan zal in 2100 ruim twee derde van het ijs in de Aziatische gebergtes gesmolten zijn.
Wetenschappers voorspellen een "vernielde" toekomst voor de ruim een miljard mensen die afhankelijk zijn van de gletsjers voor hun water. Diverse belangrijke rivieren in India, Pakistan, China en andere landen verkrijgen hun water middels de gletsjers in het gebergte.

NUjij: Uitgelichte reacties