Canada wil vanaf 2021 een verbod op diverse plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Dat maakte de Canadese premier Justin Trudeau maandag bekend tijdens een toespraak, waarin hij plannen onthulde om plastic zwerfvuil en milieuvervuiling tegen te gaan.

Het verbod geldt ook voor producten als roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en kleinere, dunne plastic zakjes. Daarmee volgt het land het voorbeeld van de EU, dat eind 2018 tot eenzelfde akkoord voor een verbod kwam.

Trudeau noemt het 'moeilijk uit te leggen' aan zijn kinderen hoe het komt dat er dode walvissen aanspoelen met kilo's plastic in hun maag.

Wegwerpplastic is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Uit een onderzoek van het Canadese ministerie van Milieu en klimaatverandering blijkt dat Canadezen elke dag ruim 34 miljoen plastic zakken weggooien.

Het merendeel daarvan eindigt in oceanen. Daarnaast wordt 'slechts' 9 procent van al het plastic afval gerecycled. Bijna 90 procent eindigt op stortplaatsen.

EU kwam in december vorig jaar met pakket maatregelen

In december vorig jaar kwam er een akkoord tot een dergelijk verbod in de EU. Behalve het aanpakken van de wegwerpartikelen beloofden lidstaten ook tegen 2029 om 90 procent van alle plastic flessen gescheiden in te zamelen. De plastic flessen zouden vanaf 2030 uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan.

Ook moet het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen worden teruggedrongen. Het pakket maatregelen werd in mei aangenomen door de Europese Raad.

Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?
50
Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?