De eerste grootschalige Europese raffinaderij voor duurzame kerosine zal op het Chemie Park Delfzijl worden gebouwd, melden verschillende media maandag. De fabriek zal over drie jaar afval uit de voedselindustrie, landbouw en bosbouw omzetten in brandstof voor vliegtuigen.

De fabriek is onderdeel van het Amsterdamse bedrijf SkyNRG. De financiering is afkomstig van KLM, Schiphol en de biogastak van industrieconglomeraat SHV. In totaal zou de fabriek 250 miljoen euro moeten kosten. De eerste investering in de fabriek zou zo'n 10 miljoen euro zijn.

KLM wordt de belangrijkste klant en heeft toegezegd gedurende tien jaar jaarlijks drie kwart van de productie van de fabriek af te nemen. De luchtvaartmaatschappij is mede-eigenaar van SkyNRG, dat in 2011 werd opgericht. Daarnaast zal de fabriek biopropaangas produceren voor Primagaz, een dochterbedrijf van SHV Energy.

KLM koopt al een tijd biokerosine van SkyNRG, maar het gaat nog om kleine hoeveelheden. Het luchtvaartconcern haalt de biokerosine nu vooral uit de Verenigde Staten.

De nieuwe fabriek zal jaarlijks 100.000 ton brandstof produceren. De enige andere fabriek die op industriële schaal biokerosine produceert, staat in Los Angeles. De Nederlandse fabriek wordt ongeveer even groot.