De belangrijkste rivieren van de Amerikaanse staat Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar.

Volgens onderzoekers komt dit door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs en stroomden veel rivieren weer vrij.

Het oude record stond op 20 april. Dat werd gevestigd in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar gebeurde dat echter nog eerder.

Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen in Nenana kunnen geld inzetten op de datum waarop de rivieren naar verwachting ontdooid zullen zijn.

"Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska", zegt klimaatonderzoeker Brian Brettschneider van de universiteit van Alaska.

De zachte winter kan tot grote problemen leiden. Zo gebruiken inwoners van de Amerikaanse staat de bevroren rivieren bijvoorbeeld om met sneeuwscooters te reizen.

In maart zijn vier mensen omgekomen doordat ze met hun voertuig door het ijs waren gezakt. Soms kunnen de inwoners van Alaska tot mei nog over de rivieren rijden.