Zeker tien mensen zijn in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro om het leven gekomen door zware regenval. Lokale autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen. De burgemeester beschrijft de situatie als "volstrekt abnormaal".

Scholen blijven ook op dinsdag en woensdag gesloten. De overheid heeft burgers opgeroepen niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is.

Reddingswerkers hadden de afgelopen dagen hun handen vol aan het bevrijden van mensen die door het noodweer vast kwamen zitten in bussen, auto's en gebouwen.

In de afgelopen 24 uur is in Rio de Janeiro 106 millimeter neerslag gevallen, meldt Weeronline. De dag ervoor viel al 50 millimeter. Normaal valt in heel april zo'n 70 millimeter neerslag.

Te veel regen leidt in bergachtig Rio snel tot noodsituaties

In het bergachtige Rio de Janeiro leidt die hoeveelheid neerslag al snel tot overstromingen. Een vrouw en haar zevenjarige kleindochter zijn overleden toen een taxi werd meegesleurd door een modderstroom.

Ook de taxichauffeur kwam daarbij om het leven. Twee andere vrouwen werden in een sloppenwijk bedolven onder een laag modder.

Het is niet de eerste maal dat er doden door noodweer vallen

In januari kwamen ook al zeven mensen in Rio de Janeiro om het leven door een zware storm. Volgens burgemeester Crivella zijn ingrijpende maatregelen nodig om de miljoenenstad bestand te maken tegen dergelijk noodweer.

Ook woensdag zijn er nog buien in Rio de Janeiro. Vanaf donderdag neemt de kans op buien af.