Milieudefensie en zes andere organisaties hebben Shell vrijdag gedagvaard. De eisers stellen het olie- en gasconcern aansprakelijk voor het aanrichten van klimaatschade op aarde.

De eisers hebben een dagvaarding over klimaateisen afgeleverd bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Het is wereldwijd voor het eerst dat van een bedrijf geëist wordt dat het zich aan de klimaatdoelen houdt, stelt Milieudefensie. De klagers gaan daarbij uit van de huidige beleidsplannen van het concern.

De insteek is dat het internationale bedrijf zijn plannen en strategie aanpast, zodat die in lijn komen met het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Er wordt geen schadevergoeding geëist.

Shell liet eerder al weten de klimaatafspraken te ondersteunen en wees op de inspanningen van het bedrijf om de uitstoot terug te dringen.

Mars naar het Shell-gebouw

Inmiddels hebben ook onder meer Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging zich bij het initiatief aangesloten, evenals ruim 17.300 Nederlanders.

De actievoerders trokken in een mars van het Malieveld naar het Shell-gebouw in de wijk Benoordenhout. Een deurwaarder overhandigde de dagvaarding en meerdere dozen met bewijsmateriaal.