Australië heeft de heetste zomer ooit gemeten achter de rug. Honderden hitterecords zijn de afgelopen drie maanden gebroken.

De temperatuur lag 2,14 graden boven het gemiddelde, meldt het Australische meteorologisch instituut. Dit leidde tot onder meer bosbranden, stroomstoringen en een hogere instroom van patiënten in ziekenhuizen.

Verschillende diersoorten hebben geleden onder de hoge temperaturen. Zo stierven veel wilde paarden, vissen en vleermuizen.

Klimatoloog Blair Trewin zegt tegen de BBC dat het opvallendste gegeven is dat iedere hittegolf een grote regio besloeg en lang duurde. De afgelopen Australische zomer heeft het record van 2012-2013 verbroken met bijna 1 graad, wat Trewin een "grote marge" noemt.

Afgelopen maand was de heetste maand ooit gemeten in het land. Zeker vijf van de heetste dagen vonden in die maand plaats. Na 2012 en de afgelopen zomer zijn 2017 en 2018 de heetste zomers ooit gemeten in Australië.

Australië is de laatste decennia steeds heter geworden. Dat heeft geleid tot onder meer extreme droogte in meerdere gebieden.