Nederlandse supermarkten hebben afgesproken dat er in 2025 een vijfde minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten moet liggen, meldt de brancheorganisatie voor supermarkten en foodservicebedrijven CBL vrijdag.

Volgens de organisatie moet dan ook 95 procent van de verpakkingen herbruikbaar zijn, de helft van het plastic verpakkingsmateriaal uit gerecycled materiaal bestaan en papier en karton voor 100 procent gecertificeerd zijn.

Om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te verminderen, gaan de supermarkten allereerst om de tafel met leveranciers van groenten en fruit. Daarbij wordt gekeken naar de functie van de verpakking. "Waar het kan en duurzaam is, zal verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderen", aldus het CBL.

Volgens de brancheorganisatie kunnen supermarkten een bijdrage leveren aan CO2-reductie.

"Verpakkingsmateriaal heeft vaak een belangrijke functie. Het draagt bij aan de voedselveiligheid van een product, biedt bescherming en kan in veel gevallen de houdbaarheid verlengen", stelt het CBL. "Als verpakkingen duurzaam zijn, leiden ze tot een reductie van CO2-uitstoot, minder zwerfafval en bewustwording bij de consument."

Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?
50
Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?