De gemeente Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.

Voor dit plan is een omslag naar schone energie nodig, meldt duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck.

Zo komen er veel meer oplaadpalen voor elektrische auto's om de overstap naar elektrische auto's te stimuleren. Ook wil Van Doorninck ervoor zorgen dat "alles wat nieuw gebouwd wordt klimaatneutraal of zelfs energieleverend is".

In de stad moet ook veel meer energie duurzaam worden opgewekt via zonnepanelen en windmolens, en worden de wijken in de periode tot 2040 een voor een van het aardgasnet afgekoppeld. Onder dit college van burgemeester en wethouders moet dat bij de eerste drie wijken gebeuren.

Stadsbestuur roept Amsterdammers op mee te denken

Het stadsbestuur wil bij deze overgang de kennis van Amsterdammers gebruiken en roept ze op mee te denken.

"De noodzaak om af te kicken van kolen, olie en gas staat niet ter discussie", aldus Van Doorninck. "Hoe we dat gaan doen is onderwerp van gesprek. Daarbij is het uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen en de rekening van de omslag naar schone energie eerlijk wordt verdeeld."