Door een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet kunnen lokale groene energieprojecten in sommige plaatsen niet doorgaan. Bovendien kunnen nieuwe grootschalige zonneweiden in bepaalde regio's niet meer worden aangesloten.

De Telegraaf schrijft dat de netbeheerders Enexis en Tennet in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel al nieuwe projecten zouden hebben tegengehouden vanwege het gebrek aan capaciteit. Het betreft bijvoorbeeld investeerders die zonneparken willen aanleggen op landbouwgronden.

Alle lokale nieuwe energieprojecten moeten worden aangesloten op het net, om zo energie die niet zelf gebruikt wordt aan te leveren. De twee netbeheerders stellen in de Volkskrant dat "het regionale net daardoor op korte termijn op verschillende plaatsen de grenzen van de maximale belastbaarheid nadert".

Volgens Netbeheer Nederland speelt het probleem niet overal; in Groningen, Drenthe en Overijssel is veel ruimte voor projecten en de grond is er goedkoop. "Maar omdat er relatief weinig mensen wonen en minder bedrijven zijn, is het stroomnet niet toegerust op toenemende teruglevering."

Uitbreiding van de netcapaciteit kan drie tot tien jaar duren en is zeer kostbaar, aldus de Volkskrant.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!