Olie- en gasconcern ExxonMobil heeft een nederlaag geleden voor het hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse bedrijf wilde voorkomen dat de openbaar aanklager van de staat Massachusetts documenten mag inzien in een onderzoek naar vermeende misleiding over klimaatverandering. De rechters vonden echter geen bezwaar tegen de inbeslagname van documenten van de oliereus.

Tegen Exxon zijn verschillende strafrechtelijke onderzoeken ingesteld, omdat autoriteiten vermoeden dat het bedrijf decennialang had verzwegen dat de verbranding van fossiele brandstoffen bijdraagt aan opwarming van de aarde.

Exxon zou geen kennis hebben gedeeld, terwijl onderzoekers van het bedrijf intern al aan de bel hadden getrokken over de rol van olie en gas in klimaatverandering.

Ook zouden beleggers zijn misleid wat betreft de impact van klimaatverandering op de bedrijfsresultaten.

Behalve in Massachusetts heeft ook justitie in New York het concern in het vizier. Exxon beweert overigens investeerders altijd op de hoogte te hebben gehouden over de zakelijke risico's van klimaatverandering.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!