De 'plasticvanger' van het Nederlandse project The Ocean Cleanup is kapotgegaan tijdens het opvegen van plastic afval op de Grote Oceaan. Een van de uiteinden is afgebroken.

De veegarm wordt in de komende weken naar Hawaï gesleept voor reparatie. Dat duurt waarschijnlijk een paar maanden. Het afgescheurde uiteinde is ongeveer 18 meter lang. Waarschijnlijk kwam het los door materiaalmoeheid.

In de loop van het jaar moet het systeem terugkeren naar de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een 'drijvende vuilnisbelt' vol plastic deeltjes, tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. "We willen dit natuurlijk zo snel mogelijk, we zijn erg ongeduldig", zegt een woordvoerder van The Ocean Cleanup na een bericht in Trouw.

De Nederlander Boyan Slat heeft het 600 meter lange systeem bedacht. In september vertrok The Ocean Cleanup uit de haven van San Francisco.

Het systeem drijft als een C-vormige bezem over het oppervlak van de oceaan en moet afval opvangen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht, in een poging de zeeën schoner te maken.

Zo moet The Ocean Cleanup de oceaan schoner maken
58
Zo moet The Ocean Cleanup de oceaan schoner maken

Ook probleem met vasthouden plastic

Vorige maand kampte The Ocean Cleanup al met een andere tegenvaller. De arm kon het opgeveegde plastic niet vasthouden. Hij bewoog te langzaam over de oceaan, waardoor het plastic wegdreef. De organisatie zoekt ook nog naar een oplossing voor dat probleem.

Het systeem heeft in de afgelopen weken ongeveer 2.000 kilo plastic opgevist uit de oceaan. Het gaat om onder meer achtergelaten visnetten.

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bestaan bij elkaar uit nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic. Slat hoopt dat er op den duur meer veegarmen zijn die kunnen helpen de zeeën schoner te maken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!