Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst iemand benoemd voor het leiden van de strijd tegen voedselverspilling. Jaarlijks verdwijnen miljoenen tonnen voedsel in de vuilnisbakken van restaurants, supermarkten en producenten.

Een neef van Camilla, de vrouw van kroonprins Charles, gaat op vrijwillige basis een jaar aan de slag. Voedselverspilling wordt steeds meer als onethisch beschouwd.

Het wordt bovendien gezien als milieuvervuiling, omdat de brandstof, het water en de energie voor de productie en het transport van het voedsel dan verloren zijn gegaan.

De nieuwe voorman, Ben Elliot, is voorzitter van een goed doel dat met voedselbanken werkt. Het Verenigd Koninkrijk heeft het laagste percentage herverdeling van voedsel in Europa, waarbij voedsel wordt gedoneerd aan armen.

Jaarlijks verdwijnt in het Verenigd Koninkrijk nu nog 10 miljoen ton fruit, groente en ander voedsel met een waarde van 22 miljard euro in de vuilnisbak. Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd weggegooid, berekende de Verenigde Naties.