De politie stopt met het verbranden van oude werkkleding. Vanaf volgend jaar worden uniformen, helmen en schoenen gerecycled, meldt de politie donderdag.

Jaarlijks wordt er zo'n 120.000 kilo aan politiekleding verbrand. Een proef van de politie Den Haag om de kleding te hergebruiken is zo goed bevallen dat deze werkwijze nu landelijk wordt ingevoerd. De politie wil voorkomen dat afgedankte kleding in handen komt van anderen. Daarom worden de kledingstukken verwerkt tot grondstoffen.

Zo kan de grondstof van een oude uniformbroek verwerkt worden in onder meer meubels, tassen en isolatiemateriaal en als vulling van teddybeertjes. Helmen en kniebeschermers kunnen bij de Politieacademie als oefenmateriaal worden gebruikt.

Het doel van de politie is om in de toekomst circulair te worden. Dan moeten onderdelen van oude uniformen ook gebruikt worden in nieuwe werkkleding.

De politie sluit met het recyclen aan op de retourstroom van het Rijk, waarbij kleding van meerdere overheidsinstanties wordt verzameld en verwerkt. Deze samenwerking met het Categorieplan bedrijfskleding van het Rijk en Defensie maakt het proces kostenneutraal.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!