Donald Trump wil de regelgeving op het gebied van de bescherming van waterwegen in de Verenigde Staten uitkleden. De Amerikaanse president gaat hiermee verder met het afbreken van milieuwetten die zijn voorganger Barack Obama instelde.

De Republikein komt hiermee weer een deel van zijn verkiezingsbeloftes aan landontwikkelaars, boeren en olie- en gasmaatschappijen na.

Deze ageren al jaren tegen de strenge maatregelen van Obama, die voorkomen dat zij beschermde waterwegen zouden kunnen gaan exploiteren.

Andrew Wheeler, de nieuwe baas van de federale milieuorganisatie EPA, stelde bij het ondertekenen van de nieuwe richtlijnen dat "landeigenaren zelf moeten kunnen bepalen of zij water op hun grondgebied willen beschermen of niet".

Obama voerde wetten door die waterwegen zouden beschermen

De nieuwe wetten die Obama in 2015 doorvoerde bepaalden dat water dat door de federale overheid wordt beschermd niet mag worden vervuild door pesticiden, afval van mijnbouw of bestrijdingsmiddelen voor gewassen.

Met de nieuwe richtlijnen van Trump staat het landeigenaren volgens critici vrij om in het water te gooien wat zij willen, zonder dat zij daarop kunnen worden aangesproken.

Na het ondertekenen van de intentieverklaring om de regels te veranderen, volgt een periode van twee maanden waarin betrokken partijen protest kunnen aantekenen. De kans is groot dat milieuorganisaties dit gaan doen en zelfs naar de rechter stappen om te voorkomen dat EPA en Trump hun nieuwe richtlijnen kunnen doorvoeren.

Tegenstanders hopen nieuwe plannen te rekken tot 2020

Volgens experts gaat het juridische getouwtrek over de nieuwe regels zeker twee jaar duren. Zij hopen dat Trump in 2020 niet wordt herkozen en zijn mogelijke Democratische opvolger de definitieve aanpassingen kan tegenhouden.

Trump heeft de afgelopen twee jaar veel ondernomen om de klimaat- en milieuregels van Obama af te breken. Zo heeft Trump aangekondigd de VS uit het klimaatakkoord van Parijs terug te trekken en werkt hij aan nieuwe wetten die het mogelijk maken om naar olie te boren in een enorm natuurgebied in Alaska.

​​Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!