Ruim een derde van de koraalriffen voor de Indonesische kust verkeert in slechte staat, meldt het Indonesische wetenschappelijke instituut LIPI woensdag.

De onderzoekers van LIPI onderzochten meer dan duizend plekken in Indonesië en ontdekten dat slechts 6,5 procent van de riffen in een uitstekende staat verkeert. 34 procent verkeert in een conditie die als voldoende wordt beschouwd en 36 procent van de koraalriffen verkeert in slechte staat.

De koralen in het westen en zuiden van het land zijn er het slechtst aan toe. Menselijke invloeden zouden daar de oorzaak van zijn. Volgens de Coral Reef Alliance leven langs de riffen in Indonesië meer mensen dan waar ook ter wereld.

"De bevolking neemt toe en dat betekent dat het gebruik van de zee en de kust toeneemt", zegt het hoofd van het onderzoekscentrum. "Om het ecosysteem in balans te houden, is het belangrijk dat het besef van het belang van de koraalriffen wordt vergroot." 

Onlangs waarschuwde de Verenigde Naties in een rapport dat als de aarde tot 1,5 graad verder opwarmt, naar verwachting 70 tot 90 procent van de koraalriffen halverwege deze eeuw zal zijn verdwenen.