Het aandeel duurzame palmolie dat door de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt, is vorig jaar iets afgenomen. In 2017 was 88 procent van de gebruikte palmolie gecertificeerd duurzaam, een jaar eerder lag dat percentage nog op 90 procent.

In 2015 lag het aandeel op 84 procent. Palmolie wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs.

Het aandeel duurzame palmolie stabiliseert melden ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil, waarin verschillende brancheorganisaties uit de voedings- en diervoedingssector zijn verenigd.

Bedrijven die weinig of geen duurzame palmolie gebruiken, moeten hier volgens de twee organisaties op worden aangesproken. Ook willen de organisaties dat de overheid alleen nog maar duurzame palmolie gebruikt.

Hulp bij verduurzamen productie

Solidaridad en de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil vinden het verder belangrijk dat palmolieproducerende landen worden geholpen hun productie duurzaam te maken.

Om palmolieplantages op te zetten, worden in landen met een tropisch klimaat regelmatig grote stukken bos afgebrand. Op die grond worden dan de plantages neergezet. 

Veel dieren komen hierdoor in het nauw, omdat hun woongebied snel verdwijnt. Daarnaast zouden ook mensen van hun land worden beroofd, zodat er plantages kunnen worden gebouwd.

Het kappen van het bos en het opzetten van de plantages, heeft ook een slecht effect op het klimaat. De bomen die worden gekapt, worden namelijk niet vervangen.