Spanje zal voor het eind van het jaar bijna alle kolenmijnen sluiten in het land. De regering en vakbonden zijn overeengekomen om de komende tien jaar 250 miljoen euro te investeren in de mijnregio's.

De vakbonden hebben lang tegen de sluiting geprotesteerd, omdat meer dan duizend mijnwerkers hun baan zullen verliezen.

In de deal die nu op tafel ligt zijn voorzieningen getroffen voor de werknemers. Een deel kan rekenen op sociale steun en meer dan de helft van de mijnwerkers heeft de optie om met vervroegd pensioen te gaan. Volgens The Guardian zijn de vakbonden enthousiast over de gesloten deal.

Het akkoord geldt vooralsnog alleen voor mijnwerkers die werkzaam zijn bij private bedrijven. De onderhandelingen met de mijnwerkers die werkzaam zijn bij overheidsmijnen zullen ook gaan starten, aldus een functionaris.

Regering slaat nieuwe weg in op gebied van klimaat

Het plan om de mijnen te sluiten past bij de nieuwe koers die het kabinet van de linkse premier Pedro Sánchez vaart op het gebied van klimaat. Zo heeft de regering onlangs een omstreden heffing op zonne-energie afgeschaft en zal er volgende maand een nieuw nationaal klimaatplan gepresenteerd worden. 

De Spaanse mijnen leveren al jaren geen geld meer op, maar konden openblijven doordat de Europese Commissie de Spaanse staat toestemming gaf voor miljardensteun. Op het hoogtepunt van de mijnbouw, in de jaren zestig, werkten er nog meer dan honderdduizend mensen in de sector. Vandaag de dag maakt steenkool slechts 2 procent uit van de Spaanse nationale energiebehoefte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!