Mensen die aangeven dat ze om het milieu geven handelen daar in huis naar. Toch besparen ook de meeste anderen energie, maar dan vooral om kosten te besparen, blijkt donderdag uit het onderzoek Belevingen 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 90 procent van de 3.339 ondervraagden zegt energiebewust te handelen, blijkt uit de cijfers van het CBS.

Deze mensen zeggen onder meer ook vaker dat ze de oplader uit het stopcontact halen zodra de telefoon vol is, en sneller een warme trui aantrekken of een deken pakken in plaats van de verwarming hoog te zetten.

Van de groep die zichzelf als minder milieubewust ziet, doet echter ook de overgrote meerderheid veel van deze dingen. Mensen die op hun verbruik letten doen dat in meerderheid vanwege de kosten.

Vrouwen vaker milieubewust

Vooral vrouwen en ouderen handelen milieubewust. Zo haalt 78 procent van de vrouwen een apparaat sneller uit het stopcontact, tegenover 71 procent van de mannen. Ook doen meer vrouwen (67 procent) dan mannen (60 procent) warme kleding aan bij kou in plaats van dat zij de thermostaat omhoog zetten.

Voor ouderen geldt dat ze weliswaar sneller een oplader uit het stopcontact halen, maar niet dat ze de verwarming laag houden.

Onder de milieubewuste handelingen die het onderzoek peilde, vallen ook het licht uitdoen in kamers waar niemand aanwezig is en het dichtdoen van ramen en deuren als de verwarming aanstaat.

In het jaarlijks terugkerende onderzoek vraagt het CBS mensen boven de achttien jaar naar hun opvattingen en hun gedrag.