Nederland verzorgt volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in 2020 een wereldtop waar een actieplan tegen klimaatverandering gepresenteerd wordt.

De minister zegt in een interview in De Telegraaf dat zeventien landen inmiddels hebben laten weten te willen helpen met het maken van een plan. Ook acteur Leonardo DiCaprio en de voormalige VN-chef Ban Ki-moon hebben steun beloofd.

"Dat Ban Ki-moon toezegde dat hij het ging doen was echt fantastisch", zegt Van Nieuwenhuizen. "Na Leonardo DiCaprio heb ik een vreugderondje op mijn werkkamer gedaan."

De minister geeft dinsdag tijdens de lancering van een nieuwe internationale klimaatcommissie in de Ridderzaal in Den Haag informatie over de klimaattop. Ook Ban en Wereldbank-directeur Kristalina Georgieva zijn daarbij aanwezig.

Van Nieuwenhuizen zegt dat Nederland tijdens de droogte van afgelopen zomer klimaatverandering dichtbij heeft zien komen. "We krijgen te maken met extremer weer. Met enorme buien die in heel korte tijd naar beneden komen. Alle aandacht gaat bij klimaatbeleid uit naar CO2-reductie, terwijl je op die veranderingen een antwoord moet hebben."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!