Betalen door te pinnen is iets minder belastend voor het milieu dan betalen met contant geld. Een betaling met een pinpas kost net zoveel stroom als het verbruik van een spaarlamp van 8 watt die anderhalf uur brandt.

Betalen met contant geld staat gelijk aan het twee uur laten branden van dezelfde lamp, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag na eigen onderzoek. Het gehele Nederlandse betalingsverkeer draagt voor 0,015 procent mee aan de CO2-uitstoot in Nederland.

Pinbetalingen kosten vooral energie door de productie van de pinterminal en het energieverbruik van de apparaatjes. Die staan namelijk meestal 24 uur per dag aan. Verder dragen het stroomgebruik van de datacenters die de betalingen verwerken en de productiekosten van de pinpas mee aan de uitstoot.

Bij contante betalingen is vooral het vervoer van de bankbiljetten en munten slecht voor het milieu. Vaak gebruiken de geldtrucks bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Verder zorgen de winning van kopererts en het elektriciteitsverbruik van de geldautomaten voor de relatief hogere ecologische voetafdruk.