De milieuministers van de EU-landen hebben dinsdag na urenlange onderhandelingen een compromis bereikt over de CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen die in 2030 op de weg komen. In dat jaar moeten nieuwe auto's 35 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021 en bestelwagens 30 procent minder.

Met het standpunt van de Europese Raad is er nog geen besluit genomen. Het Europees Parlement legde de lat vorige week op 40 procent en gaat nu met de lidstaten onderhandelen over de uiteindelijke norm.

De lidstaten waren tijdens het overleg in Luxemburg zeer verdeeld over het ambitieniveau. Duitsland en zes Centraal-Europese landen wilden niet verdergaan dan het voorstel van de Europese Commissie van 30 procent.

Nederland was met een fors aantal andere landen voorstander van een afname van minstens 40 procent. Volgens deze lidstaten is aanscherping van de normen nodig om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) toonde zich achteraf met vijf collega's uit Ierland, Luxemburg, Zweden, Slovenië en Denemarken teleurgesteld over het resultaat. Zij hopen dat de doelstelling in de vervolgonderhandelingen wordt aangescherpt.