Greenpeace en Milieudefensie laten weten blij te zijn dat het hof oordeelt dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen sneller moet verminderen. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert verheugd op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

"Deze uitspraak betekent dat alle kolencentrales versneld gesloten moeten worden. Want met het huidige beleid gaat de opgelegde 25 procent CO2-reductie in 2020 zeker niet gehaald worden", stelt Greenpeace in een reactie. "We zijn blij dat de overheid nu op de vingers getikt wordt door de rechtbank en aan haar beloften wordt gehouden."

"Urgenda schrijft hiermee opnieuw geschiedenis", zegt Milieudefensie. 

Ook Klaver spreekt van een historische uitspraak. "De rechter dwingt de overheid om werk te maken van klimaatverandering. Niet in de toekomst, maar nu. Dit jaar nog", zegt de GroenLinks-leider. "Laten we beginnen met het sluiten van de twee oudste kolencentrales: de Hemweg en de Amercentrale."

Urgenda spande klimaatzaak aan

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda begon de zaak tegen de Staat in 2015. Toen bepaalde de rechter ook al dat in 2020 de uitstoot met 25 procent moet worden verminderd. 

De Staat accepteerde dat vonnis, maar ging toen wel in hoger beroep, omdat de rechtbank een "beleidsmatige en politieke keuze" zou hebben gemaakt. Het kabinet-Rutte II stelde het vonnis tegelijkertijd wel uit te voeren. 

Het gerechtshof oordeelt nu dat de rechtbank niet op de stoel van de politiek is gaan zitten, aangezien de rechtbank rechtsbescherming moet bieden, ook in zaken tegen de overheid.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!