Warmtepompen zijn in Nederland bezig aan een opmars. Vorig jaar werden 80.000 pompen die warmte uit de buitenlucht voor duurzame verwarming van gebouwen benutten geïnstalleerd. Dat zijn er tienduizend meer dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS was buitenluchtwarmte goed voor ruim 2 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie in 2017.

Overigens maakt groene stroom nog maar een klein deel van de Nederlandse energievoorziening uit. Eerder dit jaar werd al bekend dat het totale aandeel van hernieuwbare energie in 2017 van 6 procent een jaar eerder naar 6,6 procent steeg.

Warmtepompen worden steeds meer gebruikt als alternatief voor of aanvulling op de cv-ketel. Luchtwarmtepompen zijn vaak gekoppeld aan aircosystemen en hebben ook een min of meer vergelijkbare werking. Ze zijn relatief goedkoop en simpel te installeren in vergelijking met andere warmtepompen.

Naast warmtepompen die warmte uit de lucht halen zijn er ook pompen die warmte uit de grond halen of restwarmte, bijvoorbeeld uit de industrie, benutten.

Vorig jaar telde Nederland 449.000 warmtepompen

Eind 2017 waren in Nederland 394.000 warmtepompen opgesteld die gebruikmaken van buitenlucht en 55.000 die gebruikmaken van bodemwarmte. De aanschaf van sommige soorten warmtepompen wordt gesubsidieerd.

Warmtepompen zijn goed voor het milieu, omdat ze geen aardgas verbruiken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cv-ketels. Wel gebruiken de pompen stroom, die in centrales ook grotendeels met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, maar per saldo scheelt het wel.

De totale besparing van het verbruik van fossiele energie door warmtepompen liep vorig jaar op met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!