Met deze maatregel wil de president een duurzamer plantagebeheer handhaven, bijdragen aan de reductie van broeikasgassen en kleine eigenaars steunen tegenover grootgrondbezitters.

Indonesië komt tegemoet aan de roep van milieugroepen, die zware kritiek uiten. Zij zien de vele plantages als de hoofdreden voor de massale ontbossing van het land. Hierdoor vermindert de leefomgeving van zeldzame diersoorten, zoals orang-oetans, olifanten en tijgers.

De wereldwijde vraag naar palmolie stijgt en daarom zijn er de afgelopen tien jaar veel nieuwe plantages aangelegd in Zuidoost-Azië. Indonesië en Maleisië zijn de grootste producenten van palmolie. Sinds 2015 is er voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud verwoest in Indonesië, stelt Greenpeace.

Multinationals gebruiken palmolie voor koekjes, margarine en tandpasta. Greenpeace publiceerde woensdag nog een rapport over de staat van de palmolie-industrie. Grote merken als Unilever en Nestlé worden gelinkt aan de kap van regenwoud, terwijl ze Greenpeace beloofd hebben ontbossing voor palmolie te voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!