Lokale overheden en grote bedrijven in de Verenigde Staten voeren op grote schaal zelf maatregelen door om de CO2-uitstoot terug te dringen. Hiermee gaan zij lijnrecht in tegen het beleid van president Donald Trump, die niet in klimaatveranderingen gelooft en met zijn beleid inzet op fossiele brandstoffen als kolen.

Trump heeft de VS onder meer teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Hierin maakten alle landen in 2015 afspraken om gezamenlijk de CO2-uitstoot terug te dringen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Deze leidt onder meer tot problemen als de stijging van de zeespiegel en een toename van extreem weer. Trump zegt dit niet te geloven. De VS is het enige land ter wereld dat zich uit het akkoord heeft teruggetrokken.

Uit een rapport van Bloomberg Philantropies, een ngo die zich inzet voor een betere wereld, blijkt dat de federale Amerikaanse overheid de doelen van Parijs niet gaat halen.

De uitstoot van het schadelijke CO2 zou in 2025 met 26 tot 28 procent teruggedrongen moeten zijn; doordat Trump allerlei milieumaatregel heeft getorpedeerd, gaat de VS dat op landelijk niveau niet halen.

Steden en bedrijven voeren massaal maatregelen door

"Maar de rest van het land, zoals lokale overheden en grote bedrijven, blijft zich wel onverminderd inzetten voor het behalen van deze doelen", aldus een woordvoerder van Bloomberg Philantropies.

Het gaat om meer dan drieduizend steden, staten en grote ondernemingen die zichzelf verplicht hebben maatregelen die in het klimaatakkoord van Parijs afgesproken zijn door te voeren. Hierdoor zal de uitstoot van schadelijke stoffen in de VS in 2025 toch met zeker 17 procent teruggedrongen zijn.

De resultaten werden woensdag gepresenteerd op de opening van een driedaagse conferentie over klimaatveranderingen in San Francisco.

​Overheden en bedrijfsleven werken samen qua milieuregels

Bijna vijfduizend vertegenwoordigers van Amerikaanse lokale overheden en bedrijven komen hier samen om te overleggen hoe zij klimaatregels zo effectief en snel mogelijk kunnen doorvoeren. In theorie is het zelfs mogelijk dat de VS door de inzet van deze partijen de beoogde klimaatdoelen van Parijs gaat halen in 2025.

De conferentie wordt georganiseerd door Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, en gouverneur Jerry Brown van Californië. Het milieubeleid van oud-president Barack Obama en de toezeggingen die hij in Parijs deed vormen de van de plannen die de lokale overheden en bedrijven gaan doorvoeren.

Onder meer burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij de conferentie

Onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is aanwezig bij de conferentie om van gedachten te wisselen over watermanagement en het klimaatneutraal maken van stad. De Maasstad wordt wereldwijd gezien als een van de pioniers en koplopers op dit gebied.

Gouverneur Brown ondertekende maandag een wet waarin hij belooft dat zijn staat binnen 27 jaar geheel klimaatneutraal zal zijn. Californië is met 40 miljoen inwoners niet alleen de grootste staat van de Verenigde Staten, maar na de VS, China, Japan en Duitsland zelfs de vijfde economie van de wereld.

Californië is in de VS altijd al een koploper geweest als het om klimaatambities gaat. Op dit moment genereert Californië een derde van alle stroom door middel van wind- of zonne-energie of geothermische technieken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!