Voor alle nieuw verkochte auto’s in Europa zijn vanaf zaterdag strengere tests voor verbruik en uitstoot verplicht. De nieuwe meetmethode, WLTP genaamd, moet een realistischer idee geven van de milieubelasting door nieuwe auto's.

Autodealers vrezen door de nieuwe regels vooral hogere prijzen in de showroom.

De aanschafbelasting op een auto (bpm) wordt mede bepaald op basis van de CO2-uitstoot per kilometer van het desbetreffende model. De WLTP zorgt bij vrijwel alle auto's voor hogere uitstootwaarden, dus zou de bpm mee moeten stijgen.

Zover wil de Belastingdienst niet gaan met het opkrikken van de opbrengsten uit bpm, dus worden de nieuwe waarden teruggerekend tot de oude. Dat rekenmodel hapert echter nog, waardoor de CO2-waarden bij auto's toch hoger uitvallen en de bpm stijgt.

De Belastingdienst spreekt niet van een hogere bpm door de WLTP, maar erkent dat de bpm per autotype hoger kan uitvallen na invoering van de nieuwe testmethode. De fiscus benadrukt daarbij dat hogere CO2-metingen ook het gevolg kunnen zijn van verschillen tussen oudere en nieuwere versies van hetzelfde model.

Volgens de autobrancheorganisatie RAI Vereniging zien dealers de nabije toekomst wat betreft verkoopcijfers somber in. Volgens hen is het nog onduidelijk wat de WLTP uiteindelijk betekent voor de autoprijzen, waardoor veel consumenten de aankoop van een nieuwe wagen uitstellen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!