De Europese Commissie is van plan de officiële klimaatdoelstellingen van de Europese Unie flink aan te scherpen. De EU wil in 2030 een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 45 procent. Nu is de doelstelling nog 40 procent minder uitstoot ten opzichte van 1990.

De Spaanse Eurocommissaris Miguel Arias Canete (Klimaat) wil dat de EU-lidstaten hier in oktober een beslissing over nemen. Volgens hem wordt het nieuwe doel bereikt als nieuwe Europese besluiten over energiebesparingen en de uitbouw van hernieuwbare energie uitgevoerd worden.

"Op basis van onze rekenmodellen zullen we de facto een reductie van de broeikasgassen van 45 procent in de EU bereiken. In ieder geval staat de EU in een sterke positie om deel te nemen aan de gesprekken over ambitieuze doelstellingen tijdens de komende klimaatconferentie in Katowice", zei Canete.

Daar wordt in december onderhandeld over de vernieuwing van het Parijse klimaatakkoord. In 2015 kwam de internationale gemeenschap overeen de totale opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, indien mogelijk zelfs tot 1,5 graad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!