Klimaatcentrum van VN naar Rotterdam en Groningen

Een nieuw centrum voor klimaatvraagstukken van de Verenigde Naties wordt in twee Nederlandse steden gevestigd: Rotterdam en Groningen. 

Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het kenniscentrum, dat Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA) gaat heten, naar Nederland zou komen. Ook Japan is bij de oprichting van het centrum betrokken.

De bedoeling van het centrum is om bedrijven, overheden en andere instanties bij elkaar te brengen en kennis te delen over de aanpak van klimaatproblemen.

Rotterdam bouwt een klimaatneutraal drijvend kantoor voor het kenniscentrum. In Groningen wordt er plek gemaakt in de Energy Academy Europe, een futuristisch uitziend kantoorgebouw dat is uitgerust met allerlei snufjes op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

''De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen'', zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. ''Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen tegen klimaatverandering.''

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie