Medewerkers van de Universiteit Wageningen, onder wie elf hoogleraren, hebben maandag een brandbrief gestuurd naar de directie om hun onvrede te uiten over de opening van het academisch jaar door klimaatscepticus Matt Ridley.

Medewerkers en studenten van de universiteit protesteren maandag tegen Ridley als hoofdspreker.

''Uitnodigen van deze spreker, geeft geen blijk dat het bestuur gedegen wetenschap, noch de klimaatproblematiek, serieus neemt. Ridley wordt breed bekritiseerd om zijn lobby tegen klimaatbeleid en zijn nauwe banden met de fossiele brandstof industrie'', aldus de actiegroep van medewerkers en studenten.

Gezaghebbend

Een woordvoerder van de universiteit noemt Ridley een ''gezaghebbende wetenschapsauteur'' met voor- en tegenstanders. ''Er zijn mensen die het heel erg met hem oneens zijn. Maar het feit wij hem een podium geven wil niet zeggen dat wij het per se met hem eens zijn. Eerder heeft Jan Peter Balkenende het academische jaar geopend, maar dat wil niet zeggen dat wij een CDA-universiteit zijn'', aldus de woordvoerder.

De medewerkers en studenten vinden het onder meer bezwaarlijk (brandbrief) dat er geen ruimte is om in debat te gaan met Ridley over zijn opvattingen en wetenschappelijke onderbouwing van zijn uitspraken. ''Daarom laten wij met onze actie zien hoe onze universiteit eenzijdig gekleurd wordt door een kolenlobbyist'', zegt een van de studenten.