Unesco neemt het Australische Great Barrier Reef niet op in de lijst van bedreigd werelderfgoed, ondanks het feit dat tweederde van het koraalrif inmiddels ernstig is beschadigd door verbleking.

Dat meldt de organisatie donderdag. Volgens hen doet Australïe zelf genoeg om de verbleking tegen te gaan, maar de organisatie dringt er wel op aan dat het land de inspanningen "intensiveert".

De Australische regering is blij met het besluit. Volgens een woordvoerder is het land "toegewijd" aan het behoud en belooft bijvoorbeeld meer te doen aan de vele zeesterren, die ook een grote bedreiging vormen voor het koraalrif. De verbleking wordt daarnaast vooral gelinkt aan stijgende zeetemperaturen.

Een rapport dat vorige maand uitkwam laat bovendien zien dat het rif ook een grote bijdrage levert aan de economie van Australïe. Het koraalrif zou goed zijn voor 56 miljard Australische dollar (37 miljard euro) per jaar, onder andere door toerisme.

Het Great Barrier Reef, een koraalrif dat bestaat uit duizenden kleine koraalrifjes, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst. De Verenigde Naties noemen het koraalrif de "meest biologisch diverse" ter wereld en beschrijven het gebied als "een rif met enorme wetenschappelijke waarde".

Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking
Great Barrier Reef ernstig aangetast door koraalverbleking