Unesco zet Great Barrier Reef ondanks verbleking niet op rode lijst

Unesco neemt het Australische Great Barrier Reef niet op in de lijst van bedreigd werelderfgoed, ondanks het feit dat tweederde van het koraalrif inmiddels ernstig is beschadigd door verbleking.

Dat meldt de organisatie donderdag. Volgens hen doet Australïe zelf genoeg om de verbleking tegen te gaan, maar de organisatie dringt er wel op aan dat het land de inspanningen "intensiveert".

De Australische regering is blij met het besluit. Volgens een woordvoerder is het land "toegewijd" aan het behoud en belooft bijvoorbeeld meer te doen aan de vele zeesterren, die ook een grote bedreiging vormen voor het koraalrif. De verbleking wordt daarnaast vooral gelinkt aan stijgende zeetemperaturen.

Een rapport dat vorige maand uitkwam laat bovendien zien dat het rif ook een grote bijdrage levert aan de economie van Australïe. Het koraalrif zou goed zijn voor 56 miljard Australische dollar (37 miljard euro) per jaar, onder andere door toerisme.

Het Great Barrier Reef, een koraalrif dat bestaat uit duizenden kleine koraalrifjes, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst. De Verenigde Naties noemen het koraalrif de "meest biologisch diverse" ter wereld en beschrijven het gebied als "een rif met enorme wetenschappelijke waarde".

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie