'Europa moet Amerikaans budgetgat VN-klimaatpanel compenseren'

Europese landen moeten op initiatief van Nederland het financiële gat gaan compenseren dat bij het VN-klimaatpanel IPCC is ontstaan door het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.

Dat zegt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag in de Volkskrant.

Nederland verdubbelt haar donatie aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tot 100.000 euro. Dijksma vraagt andere EU-landen hetzelfde te doen. Duitsland heeft al toegezegd, stelt zij.

Het IPCC, dat in 1988 werd opgericht, brengt voor de Verenigde Naties de klimaatveranderingen in kaart. De rapporten van het panel vormden de basis voor het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten.

Leiderschap

Veel Amerikaanse staten, steden en bedrijven hebben gezegd zich wel in te blijven zetten om zonder steun van de federale overheid gewoon de in het akkoord gestelde doelen te halen.

De VS was met een jaarlijkse bijdrage van 1,8 miljoen euro de grootste donor van het IPCC. Het plan van Dijksma wordt maandag besproken op de Europese Raad in Luxemburg. "Op deze manier laat je zien dat Europa verantwoordelijkheid neemt en straal je leiderschap uit", stelt de staatssecretaris in de Volkskrant.

Ongeloof en woede

In het akkoord spraken 195 landen af de CO2-uitstoot flink terug te dringen om een verdere opwarming van de aarde te voorkomen. President Donald Trump maakte twee weken geleden bekend dat de VS, een van de grootste verantwoordelijken ter wereld als het gaat om CO2-uitstoot, zich terugtrok uit het verdrag.

Het nieuws werd wereldwijd ontvangen met ongeloof en woede. Volgens Trump zou het verdrag de Amerikaanse burger te veel geld kosten en niets opleveren.

Dijksma laat vrijdagochtend tegenover Radio 1 weten dat de eerste voelbare consequentie van het terugtrekken van de VS een gebrek aan geld is. "De kleinste landen en wetenschappers merken het direct als zo een grote sponsor wegvalt", aldus Dijksma. "Daarom is het belangrijk dat iedereen een bijdrage gaat leveren, we moeten die motor draaiende houden." 

Animatie door In60seconds

Lilianne Ploumen

Het is de tweede maal dat Nederland het initiatief neemt om een daad van president Trump ongedaan te maken. Trump schrapte in januari de Amerikaanse bijdrage aan ontwikkelingsorganisaties die abortus ondersteunen.

Demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) begon toen ook een internationale inzamelingsactie om dit gat in de begroting van de organisaties te dichten.

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie