
'Aarde warmt in eeuw tijd 0,3 graden meer op door besluit Trump'
De WMO, de meteorologische dienst van de Verenigde Naties, meldde dat vrijdag en plaatste tegelijkertijd enkele kanttekeningen bij die prognose.
Een WMO-woordvoerder zei dat het om een schatting gaat, omdat er voor onderzoek naar de opwarming van de aarde nog geen modellen zijn ontwikkeld waarin rekening is gehouden met het opzeggen van het klimaatverdrag door Trump. Ook is nog onduidelijk wat het besluit van Trump betekent voor de uitstoot van broeikasgassen in de VS.
Internationaal is er verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit klimaatakkoord van Parijs.
Enorme teleurstelling
De Verenigde Naties noemen het besluit van Trump een "enorme teleurstelling voor de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."
De leider van de Democratische partij in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, noemde het besluit "een van de slechtste beleidsbesluiten in de 21ste eeuw, vanwege de enorme schade aan onze economie, ons milieu en onze geopolitieke positie.

Trump noemt vertrek uit klimaatakkoord 'plicht om Amerika te beschermen'
Geen nieuwe onderhandelingen
Italië, Frankrijk en Duitsland zien het niet zitten om opnieuw met de Verenigde Staten te onderhandelen over het klimaatakkoord van Parijs.
De drie landen hebben donderdagavond in een gezamenlijke verklaring teleurgesteld gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het verdrag van Parijs te stappen.
Over het verdrag kan niet meer worden onderhandeld omdat het "een vitaal instrument voor onze planeet, samenlevingen en economieën is", zeggen bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en de Franse president Emmanuel Macron in de verklaring. Ze riepen de bondgenoten op hun maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan te versnellen.
Toekomst van de planeet
"Ik betreur de beslissing van de Amerikaanse president, en dan druk ik me nog mild uit", zegt Merkel. "Tegen iedereen voor wie de toekomst van onze planeet belangrijk is, zou ik willen zeggen: laten we verdergaan op deze weg zodat we succesvol kunnen zijn voor onze moeder aarde."
Macron bezigde ongeveer dezelfde woorden. "Ik zal het duidelijk zeggen: we gaan zeker niet heronderhandelen", aldus de Fransman in een televisieoptreden donderdagavond. "Trump heeft een grote vergissing begaan, het is een grove fout met gevolgen voor de toekomst van onze planeet." De Franse president veranderde de verkiezingsleus 'Make America Great Again' van Trump in: 'Make our Planet Great Again.'
Telefonische uitleg
De Britse premier Theresa May kreeg net als Macron, Merkel en de Canadese minister-president Justin Trudeau telefonisch uitleg van Trump. May is teleurgesteld over de beslissing van de VS.
In het persoonlijke gesprek met de Amerikaanse president benadrukte May dat het Verenigd Koninkrijk zich zal houden aan het klimaatakkoord. "We blijven doorgaan op de ingeslagen weg zoals we onlangs bij de G7-top hebben afgesproken."
Ook premier Mark Rutte betreurt de beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.
Trieste dag
Trumps voorganger Barack Obama stond aan de basis van de Amerikaanse deelname aan het akkoord. "Trump wijst de toekomst af met zijn besluit", zegt Obama in een eerste reactie. "Ik heb er vertrouwen in dat staten, steden en bedrijven opstaan en die ene planeet die we hebben beschermen.
Ook de EU betreurt het besluit. "Een trieste, trieste dag voor de wereld, de dag waarop de Verenigde Staten zich afkeren van het gevecht tegen klimaatverandering", zegt EU-commissaris Miguel Arias Canete (Klimaat en Energie).
Eerder donderdag had de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd dat de EU in gesprek moet blijven met de regering in Washington. "De ergernis van het moment mag niet afleiden van de noodzaak tot een permanente dialoog. We moeten proberen de transatlantische relatie goed te houden."
Niet te stoppen
De overgang van fossiele brandstoffen naar schonere energiebronnen is ''niet te stoppen'', wat de Amerikaanse president Donald Trump daar ook over denkt. Dat heeft bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell vrijdag gezegd op een bijeenkomst in Sint-Petersburg.
Olie en gas zijn volgens de Shell-topman overigens voorlopig nog niet uitgespeeld. Van Beurden denkt dat de vraag naar olie waarschijnlijk in de decennia van 2030 en 2040 een piek bereikt. Voor gas ligt het plafond nog verder weg: in de jaren veertig en vijftig van de 21e eeuw, aldus de hoogste baas van het Nederlands-Britse concern.