Internationaal is er verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit klimaatakkoord van Parijs.

De Verenigde Naties noemen het besluit van Trump een "enorme teleurstelling voor de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."

De leider van de Democratische partij in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, noemde het besluit "een van de slechtste beleidsbesluiten in de 21ste eeuw, vanwege de enorme schade aan onze economie, ons milieu en onze geopolitieke positie.

Trump noemt vertrek uit klimaatakkoord 'plicht om Amerika te beschermen'
56
Trump noemt vertrek uit klimaatakkoord 'plicht om Amerika te beschermen'

Geen nieuwe onderhandelingen

Italië, Frankrijk en Duitsland zien het niet zitten om opnieuw met de Verenigde Staten te onderhandelen over het klimaatakkoord van Parijs. 

De drie landen hebben donderdagavond in een gezamenlijke verklaring teleurgesteld gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het verdrag van Parijs te stappen. 

Over het verdrag kan niet meer worden onderhandeld omdat het "een vitaal instrument voor onze planeet, samenlevingen en economieën is", zeggen bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en de Franse president Emmanuel Macron in de verklaring. Ze riepen de bondgenoten op hun maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan te versnellen.

"Ik betreur de beslissing van de Amerikaanse president, en dan druk ik me nog mild uit", zegt Merkel. "Tegen iedereen voor wie de toekomst van onze planeet belangrijk is, zou ik willen zeggen: laten we verdergaan op deze weg zodat we succesvol kunnen zijn voor onze moeder aarde."

Macron bezigde ongeveer dezelfde woorden. "Ik zal het duidelijk zeggen: we gaan zeker niet heronderhandelen", aldus de Fransman in een televisieoptreden donderdagavond. "Trump heeft een grote vergissing begaan, het is een grove fout met gevolgen voor de toekomst van onze planeet." De Franse president veranderde de verkiezingsleus 'Make America Great Again' van Trump in: 'Make our Planet Great Again.'

May

De Britse premier Theresa May kreeg net als Macron, Merkel en de Canadese minister-president Justin Trudeau telefonisch uitleg van Trump. May is teleurgesteld over de beslissing van de VS. 

In het persoonlijke gesprek met de Amerikaanse president benadrukte May dat het Verenigd Koninkrijk zich zal houden aan het klimaatakkoord. "We blijven doorgaan op de ingeslagen weg zoals we onlangs bij de G7-top hebben afgesproken." 

Rutte

Ook premier Mark Rutte betreurt de beslissing van de Verenigde Staten om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Nederland en de rest van de wereld blijven pal achter het akkoord staan, verzekert Rutte. "De aanpak van klimaatverandering is niet alleen hard nodig, het biedt wereldwijd economische kansen", beklemtoonde Rutte donderdag na de toespraak waarin de Amerikaanse president Trump zijn besluit toelichtte.

Zonder de VS wordt het "moeilijker om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen", denkt Rutte. Maar in de toewijding van de rest van de wereld verandert niets, stelt hij. "Ook Nederland zal zich volledig voor het klimaatakkoord blijven inzetten."

Demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt ook dat het niet anders kan. "De verandering die in 2015 in Parijs is ingezet is niet te stoppen", zegt Koenders. "En we staan daarin niet alleen. Dat was ook duidelijk bij de G7-top, waar zes grote industriële landen hun onverdeelde steun uitspraken voor klimaatactie. We blijven pal achter het klimaatakkoord staan."

Staatssecretaris van Milieu Sharon Dijksma spreekt van een historische vergissing. Dijksma is niet bang dat anderen Trump zullen volgen. Ze verwacht eerder een tegenreactie. "We treuren vandaag, maar moeten morgen door. Meer dan ooit moet de EU leiderschap tonen, intensiever samenwerken met China en andere bondgenoten en klimaatactie laten zien."

Obama

Trumps voorganger Barack Obama stond aan de basis van de Amerikaanse deelname aan het akkoord. "Trump wijst de toekomst af met zijn besluit", zegt Obama in een eerste reactie. "Ik heb er vertrouwen in dat staten, steden en bedrijven opstaan en die ene planeet die we hebben beschermen.

Ook de EU betreurt het besluit. "Een trieste, trieste dag voor de wereld, de dag waarop de Verenigde Staten zich afkeren van het gevecht tegen klimaatverandering", zegt EU-commissaris Miguel Arias Canete (Klimaat en Energie).

Eerder donderdag had de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd dat de EU in gesprek moet blijven met de regering in Washington. "De ergernis van het moment mag niet afleiden van de noodzaak tot een permanente dialoog. We moeten proberen de transatlantische relatie goed te houden."