
VS trekt zich definitief terug uit klimaatakkoord Parijs
"Ik heb de plicht om de VS en haar burgers te beschermen", aldus Trump. "Het akkoord benadeelt de VS terwijl andere landen profiteren."
Volgens de president komen de kosten van het akkoord op het bordje van het Amerikaanse volk. Hij houdt zich aan zijn campagnebelofte om uit het verdrag te stappen. De beslissing borduurt voort op Trumps plan om de VS voortaan weer voorop te stellen. Het klimaatakkoord is gesloten door 195 landen.
De procedure van terugtrekking kan tot vier jaar duren. In de tussentijd wil Trump opnieuw onderhandelen over het akkoord, zodat hij "betere voorwaarden" voor de VS kan creëren.
Volgens Trump geeft hij om het milieu, maar kan hij een deal die slecht is voor zijn land niet steunen. "Met dit akkoord zal China zijn broeikasuitstoot tot 2030 verhogen", zegt hij. "Wij kunnen dat niet. Het akkoord is tot op het hoogste niveau oneerlijk voor de VS."
"Onder mijn regering zal de VS het schoonste en het milieuvriendelijkste land ter wereld blijven", aldus de president. Hij zegt bereid te zijn om samen met Democraten op zoek te gaan naar een beter alternatief.
De VS stopt ook met betalingen aan het Green Climate Fund van de Verenigde Naties. Dit fonds is opgericht om ontwikkelingslanden te helpen met maatregelen tegen klimaatveranderingen.

VS stapt uit klimaatakkoord en wil onderhandelen over betere voorwaarden
Uitleg
Trump heeft donderdagavond telefonisch uitleg gegeven aan vier wereldleiders. Tegenover de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse minister-president Theresa May verklaarde Trump zijn beslissing om uit het verdrag te stappen.
Volgens een verklaring van het Witte Huis heeft de Amerikaanse president in de gesprekken benadrukt dat de VS nog steeds alles eraan zal doen om het milieu te beschermen. "De terugtrekking uit het akkoord heeft ook geen gevolgen voor de rol van de VS binnen de NAVO", aldus Washington.
Milieubescherming
Eerder deze week kwamen er via Amerikaanse media al berichten naar buiten dat Trump mensen in zijn nabije omgeving verteld zou hebben dat de VS uit het klimaatakkoord stapt.
Er zou al enige tijd door een klein team gewerkt zijn aan het eenzijdig opzeggen van het akkoord. Ondere andere de chef van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming (EPA), Scott Pruitt, zou zich hier mee bezig gehouden hebben.
Speerpunt
Het opzeggen van het klimaatakkoord is altijd een van de speerpunten geweest van Trump. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen zei Trump al dat hij uit het verdrag wilde stappen als hij president zou worden.
Buitenlandse leiders riepen hem toen al op om niet uit het akkoord te stappen. Donderdag deden veel landen en organisaties opnieuw een oproep aan de president om de afspraken in het klimaatakkoord te respecteren.
Onder hen waren de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, de Chinese premier Li Keqaing en grote Amerikaanse bedrijven als Apple en en Google. Ook de Verenigde Naties waarschuwden Trump voor de negatieve gevolgen van zijn besluit voor de Amerikaanse economie.
Akkoord
Het klimaatakkoord van Parijs werd in december 2015 door 195 landen ondertekend. In het akkoord staan onder meer afspraken voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, waarmee de gemiddelde temperatuurstijging op aarde niet hoger moet uitkomen dan 2 graden Celsius. De makers van het verdrag richten zich op een stijging van maximaal 1,5 graad.
Belangrijk was dat ook grootmachten als de VS, naast India en China, het akkoord tekenden, wat eerder niet het geval was. Het recente besluit van Trump geldt dan ook een als een tegenvaller voor de internationale gemeenschap.
Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het akkoord nu de Verenigde Staten de gemaakte afspraken niet langer zullen naleven. De VS heeft na China de hoogste CO2-uitstoot ter wereld.