De Amerikaanse president Donald Trump trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat melden bronnen dicht bij het Witte Huis tegenover Amerikaanse media. 

Trump bevestigt het bericht op Twitter niet, maar laat weten dat hij zijn beslissing over het wel of niet deelnemen aan het klimaatakkoord donderdag bekendmaakt. De Republikein geeft om 20.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie. 

Het is nog onduidelijk hoe het Witte Huis de Amerikaanse deelname aan het klimaatpact, waarin onder meer wordt aangestuurd op het terugdringen van de CO2-uitstoot wereldwijd, wil opzeggen.

Daar wordt volgens bronnen nog aan gewerkt door een klein team, waar onder anderen de chef van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming (EPA), Scott Pruitt, deel van uitmaakt.

Eerder had Trump toegezegd de knoop door te hakken voordat de zeven grootste industrielanden (G7) eind afgelopen weekend bijeenkwamen in Italië. Hij liet later via Twitter weten deze beslissing een week uit te stellen.

Volgens woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer wilde Trump van zijn adviseurs meer informatie over de voor- en nadelen van een Amerikaanse betrokkenheid bij het klimaatverdrag. 

Akkoord

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december 2015 door 195 landen ondertekend. In het akkoord staan onder meer afspraken voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, waarmee de gemiddelde temperatuursstijging op aarde niet hoger moet uitkomen dan 2 graden Celsius. De makers van het verdrag richten zelfs op een stijging van maximaal 1,5 graad.

Belangrijk was dat ook een grootmacht als de VS naast India en China het akkoord tekenden, wat eerder niet het geval was. Het besluit van Trump is dan ook een fikse tegenvaller.

Verkiezingen

In de aanloop naar de verkiezingen zei Trump al de deelname van de VS aan het klimaatverdrag te willen opzeggen. Buitenlandse leiders riepen hem toen op dat niet te doen.

In maart ondertekende Trump nog een decreet waarmee een groot aantal van de klimaatmaatregelen die zijn voorganger Barack Obama invoerde, werden teruggedraaid.

Het hoofddoel van het decreet is het ontmantelen van het 'Clean Power Plan' van Obama. Dit plan verplichtte staten om uitstoot van energiecentrales te verminderen en was een van de belangrijkste maatregelen om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Treurige dag

"Als het klopt, is vandaag een treurige dag voor de wereld", laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) in een reactie weten. "Toch moeten we positief blijven en vooruitkijken, ondanks dat dit een grote klap is."

Volgens Dijksma is leiderschap vanuit de Europese Unie en landen als China meer dan ooit nodig als de Amerikanen het verdrag verlaten. Ze is wel hoopvol over lokale initiatieven in de Verenigde Staten. "Veel staten en steden willen door en dat kan gelukkig ook doordat ze veel eigen wetgevende ruimte hebben."

Niet te stoppen

Stichting Natuur & Milieu wijst erop dat het akkoord door bijna tweehonderd landen is ondertekend. "Dit maakt duidelijk dat er wereldwijd een beweging is ontstaan die niet meer te stoppen is, ook niet door de VS."

Milieudefensie vindt dat de staten in de Verenigde Staten nu een tandje bij moeten zetten voor het klimaat. "Californië laat zien hoe dat kan. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering."

Ook Greenpeace is van mening dat Trump de energierevolutie niet kan tegenhouden. "Tijdens de G7 lieten Europa, Canada en Japan onlangs al weten trouw te blijven aan het klimaatakkoord. Nu Trump het laat afweten, is het des te belangrijker dat andere landen de rug recht houden."