Nieuwbouwwoning zonder gas is nog bijzonder

Hoewel het Nederlandse aardgas opraakt en alternatieven voorhanden zijn, worden de meeste nieuwbouwwoningen die de komende jaren worden opgeleverd nog altijd van een gasaansluiting voorzien. 

Uit een steekproef van Natuur & Milieu blijkt dat bijna twee derde (64 procent) van de nieuwbouw nog 'ouderwets' met gas wordt verwarmd.

Bijna een kwart krijgt een aansluiting op een lokaal warmtenet, van 12 procent van de nieuwe woningen valt met zekerheid te zeggen dat ze op een duurzame manier worden verwarmd.

Natuur & Milieu is niet te spreken over de resultaten. "Verwarmen op aardgas is achterhaald. Terwijl alle Nederlandse huizen zo snel mogelijk van het gas af moeten, sluiten we nu de meerderheid van nieuwe woningen op het gas aan'', aldus de organisatie donderdag.

Volgens Natuur & Milieu is het verstandiger om te investeren in woningen die met elektrische apparatuur worden verwarmd, zoals warmtepompen.

Lees meer over:
Gas

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.

NUwerk

Tip de redactie