Aarde heeft 9 procent meer bosgebieden dan gedacht

Wetenschappers hebben een groot aantal onbekende bosgebieden ontdekt op satellietbeelden.

Het gaat om maar liefst 467 miljoen hectare aan bossen in droge gebieden in Europa, Afrika, Azië, Australië en Zuid- en Noord-Amerika. Door de ontdekking neemt het aantal bekende bosgebieden op aarde met 9 procent toe.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Bomen

De bomen in de nieuw ontdekte bosgebieden staan ver van elkaar vanwege de weinige neerslag die ze ontvangen. Daardoor werden de bossen op satellietbeelden lange tijd niet opgemerkt.

Bij het nieuwe onderzoek werd gebruik gemaakt van de nieuwste beelden van Google Earth. Op deze foto's zijn gebieden gedetailleerder dan ooit in beeld gebracht: elke pixel staat voor één meter.

De onderzoekers analyseerden 210.000 beelden van droge gebieden in onder meer India, Brazilië, Canada, Rusland en Spanje. Ze komen tot de conclusie dat de onderzochte regio's 45 procent meer bossen bevatten dan werd gedacht.

CO2

Volgens hoofdonderzoeker Jean-Francois Bastin toont de studie ook aan dat de bossen op aarde het broeikaseffect iets beter kunnen opvangen dan gedacht. Doordat er meer bomen zijn tot nu toe werd aangenomen, kunnen de bosgebieden ook wat meer CO2 opslaan. "Tussen de 2 en 20 procent meer dan we dachten", verklaart Bastin op nieuwssite The Conversation.

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie