Noordpoolraad uit bezorgdheid over temperatuurstijging

De leden van de Arctische Raad hebben hun bezorgdheid uitgesproken over klimaatverandering in het Noordpoolgebied. De temperatuur stijgt in het gebied gemiddeld twee keer sneller dan in de rest van de wereld.

De zorgen vallen te lezen in een slotverklaring van een bijeenkomst van ministers die deze week vergaderden in Alaska. Ze spraken daar over de brede ontwikkelingen op de Noordpool.

De Verenigde Staten, Rusland, Finland, Zweden, IJsland, Canada, Denemarken en Noorwegen erkenden in de verklaring dat ''activiteiten die plaatsvinden buiten de Arctische regio'' de grootste bijdrage leveren aan klimaatverandering en vervuiling in het Noordpoolgebied.

De landen benadrukten dat ''op alle niveaus'' actie moet worden ondernomen.

Verenigde Staten

Ook de aanwezige Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) ondertekende de verklaring. Dat bracht hem in een ongemakkelijke positie, omdat nog onduidelijk is of president Donald Trump zijn land zal terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs.

De landen verwezen in de slotverklaring alleen zijdelings naar het klimaatakkoord. Tillerson stelde dat de regering geen haast maakt met een besluit over de Amerikaanse deelname aan het verdrag. "Jullie hebben andere standpunten en we nemen de tijd om jullie bezorgdheid te snappen. We gaan de juiste beslissing voor de Verenigde Staten nemen'', aldus Tillerson.

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie