Als landen niet aan de klimaatdoelen van Parijs voldoen, gaat een brok van permanent bevroren grond groter dan Australië smelten. Hierdoor zullen ondergelegen methaangassen in de atmosfeer terechtkomen, waardoor de aarde sneller opwarmt.

Dat concluderen Britse wetenschappers van de Universiteit van Exeter in een studie naar hoeveel permafrost verloren kan gaan ten gevolge van klimaatverandering. De bevindingen van dit onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Permafrost, dat voorkomt in gebieden rond de polen en in hooggebergtes, blijkt gevoeliger en vatbaarder voor de opwarming van de aarde dan eerder werd gedacht, aldus de onderzoekers.

In het permafrost liggen grote hoeveelheden methaan en koolstof opgeslagen. Deze stoffen worden bij dooi afgebroken en omgezet tot broeikasgassen, waardoor de aarde sneller opwarmt.

2 graden

Uit de studie blijkt dat voor elke graad die de aarde opwarmt, er vier miljoen vierkante kilometer aan permafrost verloren zal gaan. Een wereldwijde toename van 2 graden zorgt ervoor dat 40 procent van de permafrost op aarde ontdooit.

Op de klimaattop in Parijs in december 2015 legden 195 landen in een nieuw akkoord vast dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen. Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de klimaatsystemen op aarde ernstig verstoort.

35 miljoen

Naar schatting leven 35 miljoen mensen in steden en dorpen die gebouwd zijn op permafrost. Als de grond ontdooit zal dit de bodem instabiel maken, waardoor gebouwen en infrastructuur kunnen instorten.

De onderzoekers hopen dat de studie een beter inzicht geeft over wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde.